Regelen op wachttijd

Daar waar verkeerslichten in Nederland de laatste decennia vooral gericht waren om wachtrijen zo snel mogelijk weg te werken, regelen de nieuwe generaties iVRI’s op het minimaliseren van wachttijden. Flowtack kent hierbij een uniek algoritme dat de badkuipcurve wordt genoemd.

Iedere signaalgroep kent een dynamisch gewicht. Dit gewicht is als volgt opgebouwd:

  • Iedere signaalgroep krijgt (eventueel afhankelijk van voertuigtype en modaliteit) een initieel (wachttijd)gewicht mee per voertuigeenheid (PCE).

  • Gedurende de (wacht)tijd vindt een gewichtswijziging plaats op basis van de (wacht)tijd. Hoe langer een richting wordt uitgesteld hoe hoger het gewicht. De daarvoor gebruikte vermenigvuldigingsfactoren zijn instelbaar (zie paragraaf 4.3), waardoor het mogelijk is om te regelen volgens het beoogde (beleids)doel.

Figuur 2: Het principe van de badkuipcurve

Deze manier van regelen op wachttijd, in combinatie met voorspellingen, zorgt ervoor dat Flowtack in staat is om te voorkomen dat er een wachttijdprobleem op een bepaalde signaalgroep gaat ontstaan. Door elke seconde te optimaliseren aan de hand van o.a. de gewichten als gevolg van wachten voor een rood verkeerslicht en het toepassen van predictie (rolling horizon), wordt voorkomen dat er (te) lange wachttijden ontstaan voor een signaalgroep. Flowtack kijkt hiermee in de nabije toekomst en optimaliseert proactief. Traditionele regelingen reageren pas als een bepaalde wachttijd is overschreden en gaan dan pas maatregelen nemen.