RIL factor
In de specificaties van de ITS-app staat voor openbaarvervoer een RIL en deze is default 4.
Inleiding
Binnen het partnership Talking Traffic is een nieuwe generatie intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) ontwikkeld. Het doel is dat weggebruikers niet alleen met elkaar communiceren, maar dat ook doen met de infrastructuur.
Prioriteitsverlening Algemeen
De prioriteitsverzoeken kunnen op verschillende manieren de ITS-applicatie bereiken. Binnen de Talking Traffic keten is een nieuwe methode uitgedacht om dit op een eenduidige manier te doen voor alle doelgroepen en vormen van prioriteit.
Prioriteit via Talking Traffic keten
De nieuwe methode die binnen Talking Traffic is uitgedacht om vanuit een voertuig prioriteit aan te vragen (en actuele status terug te krijgen) is, door middel van Signal Request Message (SRM) en Signal Status Message (SSM).
RequestImportanceLevel
Het RequestImportanceLevel is het ‘gewicht’ dat aan een prioriteitsverzoek wordt meegegeven en wordt door de wegbeheerders ingesteld in de Priority Broker Configurator (PBC).
Estimated time of arrival (ETA)
De ETA wordt berekend door de C2 partijen op basis van de volgende uitgangspunten:
Prioriteit via traditionele methoden
Zolang de nieuwe methode via SRM/SSM nog niet over de volle breedte is uitgerold, hebben we nog te maken met de traditionele methoden om prioriteit aan te vragen.
Prioriteit met Korte Afstand Radio (KAR)
Prioriteitsaanvragen via KAR-berichten wordt meestal rechtstreeks op de TLC-FI gezet.
Prioriteit met Vecom detectie
Prioriteitsaanvragen via Vecomdetectie gaan grotendeels via dezelfde route als de aanvragen via KAR. De TLC zet het Vecombericht zoveel mogelijk op dezelfde posities op de TLC-FI.
Prioriteit met drukknoppen en massalussen
Wanneer de hulpdiensten en bussen beschikken over eigen infra wordt er ook wel prioriteit aangevraagd door middel van normale ‘massa’ detectoren en drukknoppen.