Prioriteit met drukknoppen en massalussen
Wanneer de hulpdiensten en bussen beschikken over eigen infra wordt er ook wel prioriteit aangevraagd door middel van normale ‘massa’ detectoren en drukknoppen. Hierbij kunnen normale detector-events worden gebruikt als trigger voor een in- en uitmelding van prioriteit voor een richting of approach.
Prioriteit via drukknoppen
Drukknoppen worden op twee manieren toegepast om prioriteit aan te vragen.
Aanvragen via Opticom
Opticom is een veel toegepaste vorm van prioriteitsaanvragen voor hulpdiensten. Het maakt gebruik van optische sensoren die getriggered worden door het blauwe licht van de hulpdiensten. De sensoren zijn in de TLC gekoppeld aan drukknopingangen, welke weer worden aangeboden op de TLC-FI.
Op basis van het opkomen en afvallen van de drukknop kan Flowtack een in- en uitmelding doen.
Uitrukknop in de kazerne
Bij brandweerkazernes nabij een iVRI, wordt vaak gebruik gemaakt van drukknoppen als trigger om de uitrukroute bij de iVRI vrij te maken. Het opkomen van de drukknop kan in dit geval worden gebruikt voor de inmelding en de uitmelding zal op basis van een timer worden gedaan.
Prioriteit via massalussen
Massalussen worden op verschillende manieren gebruikt om prioriteit aan te vragen.
Massalussen op eigen infra
Wanneer de bussen en/of hulpdiensten gebruik maken van eigen infrastructuur kan er net als bij drukknoppen, prioriteit aangevraagd worden op basis van deze sensoren. Wanneer de rijstrook in twee richtingen wordt gebruikt kan daarbij gebruik worden gemaakt van richting gevoelige detectie, ofwel een lussenpaar (friendSensor). Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de normale occupationTime en gapTime van de sensoren en kan een trigger ook aan einde detectie worden gehangen.
Massalussen op gedeelde infra
Wanneer de bussen en/of hulpdiensten mede gebruik maken infrastructuur kan er nog steeds prioriteit aangevraagd worden op basis van massalussen, maar zal er aanvullende logica nodig zijn.
-
Lengte detectie; met een lussenpaar kan op basis van lengte prioriteit worden gegeven aan bijvoorbeeld bussen of vrachtwagens.
-
Escape aanvraag; wanneer bussen via de rechtsafstrook een eigen signaalgroep voor rechtdoor kunnen nemen, is er een mogelijkheid om deze signaalgroep ook zonder prioriteit aan te vragen. Hiervoor wordt er op de koplus gekeken of het verkeer afrijd tijdens groen. Blijft de koplus meer dan 10 seconden bezet, wordt er een aanvraag gezet voor de busrichting.
Dit ter voorkoming dat bussen hier worden gevangen en alleen door rood te rijden wegkomen.
In- en uitmeldingen

Wanneer prioriteit wordt gehangen aan drukknoppen of massalussen, moet hiervoor informatie worden toegevoegd in de flowtack.internal. Dit is naast de normale detectie instellingen zoals bezettijd en hiaattijd, ook een requestID, requestType (request/cancel), role, signalGroup en importanceLevel. Opgeven van de ETA en de cancelationAfterETA is optioneel.
Estimated Time of Arrival (ETA)
Bij prioriteit via detectoringangen wordt de ETA default bepaald aan de hand van het ITF. Deze wordt berekend aan de hand van de ligging van de lus(senpaar) ten opzichte van de stopstreep en de maximum snelheid op dat wegvak. Daarnaast is er een mogelijkheid om een eigen ETA op te geven, wanneer deze afstand onbekend is (bv. bij drukknoppen in de kazerne).
De cancelAfterETA kan worden gebruikt als trigger voor de uitmelding. Hiermee wordt vanuit de KissRIS een instelbare tijd na het verstrijken van de ETA een automatisch uitmelding gedaan.